3 roky Minicraftu! • Minicraft.cz



saffers
Majitel

5331 postů
7506 reputace

IGN: saffers
Od saffers » přes 7 let

Zdravím, dnes to jsou přesně 3 roky od založení serveru. Upozorňuji, že text není zrovna krátký a ani se nevejde do jednoho příspěvku na fóru.

Takže 29.5.2014 byl založen Minicraft. Rozhodně nečekejte, že by jste ho v té době poznali, na serveru se změnilo opravdu téměř naprosto všechno.

Abych se nemusel opakovat, podobný článek ke 2 letům serveru najdete tady. Je psán ve stejný den minulého roku, takže tohle na něj bude pouze navazovat. Minule jsme skončil na konci května 2016, takže první odstavec bude z následujícího měsíce. V tuto dobu jsme již psali veřejný changelog, takže soupis změn najdete i tam.

Červen

Asi nejzásadnější změna byla v globálním menu. Do té doby bylo takové možná až zmatkovité a proto ho bylo nutné kompletně přepracovat. Nově se po otevření ihned ukázal přehled všech serverů a včetně informací o premium hodnostech, statistikách apod. a navíc bylo dostupné odkudkoli. De facto vypadalo téměř jako dnes, jen znovu proběhlo několika dalšími updaty. Jedna z dalších zásadních změn proběhla na SkyWars – kompletně nové mapy, itemy v truhlách, možnost hlasovat o počtu srdíček atd. Po aktualizaci jsme ale měli poměrně velké problémy s pády, kdy SkyWars server spadl i několikrát za den kvůli chybným NBT tagům u některých itemů, hlavně lektvarů, jelikož server již běžel na verzi 1.9. Tento měsíc si také RandomJmeno změnil herní nick z původního Dudu_man. Běžně to není zas tak velká novinka, ale pod Dudu_man na serveru „adminoval“ téměř 2 roky. U konce měsíce jsme ještě provedli velkou aktualizaci LuckyWars, byl přidán týmový mód, možnost zvolit si PvP mód a další novinky známě z nových SkyWars. LuckyWars již na serveru není, jelikož po několika měsících o něj klesl zájem. Byla přidána také spousta map do různých miniher, zejména pak Parkour a jedna z nejhranějších serií SlimeGrid. Také vyšel Minecraft 1.10 a tak jsme aktualizovávali. Aktualizace na 1.10 proběhla nejrychleji ze všech aktualizací na novou verzi MC, u nás byla po 11 dnech od vydání na všech našich serverech. Kvůli nové verzi nás ale zase potkaly nějaké nepříjemnosti jako náhodné pády některých serverů nebo pády klientů při boji. 

Červenec

Ihned první den července proběhla aktualizace na 1.10 posledního serveru a to SuperAnnihilation. Tím pádem jsme měli aktualizovány všechny servery na novou verzi. Na začátku měsíce jsme také představili nové hlavní lobby, postavil ho bývalý builder @_Dubb, poté jako @Daerin. Tento měsíc také proběhla velká aktualizace Parkour serveru – proběhla kompletní implementace coinů, takže jste za každou mapu dostávali tolik coinů, jak moc byla mapa obtížná na proskákání. Bylo také přidáno dost map a opraveno dost chyb a nedodělků na starých mapách, hlavně se zásluhou hráče @GraphicRabbit, který je aktuálně u nás jako helper. Přidali jsme také minuhru SpeedUHC. Tento měsíc jsme se setkali s nejdelším kompletním výpadkem za celou existenci serveru. Bungeecord se špatně spustil a až do odpoledne se na server nešlo vůbec připojit. Mimo například nového lobby na Hide and Seek se měsíc nesl hlavně duchu malých změn a oprav chyb. Na konci měsíce jsme ještě spustili nábor na buildery.

Minihra SpeedUHC

Srpen

Tento měsíc jsme také přidali spoustu map na Parkour (konkrétně 18), ale také spustili soutěž v nahlašování chyb na serveru. Každý hlásič byl bodově 1-5 odměněn za každou nahlášenou chybu. Počet přidaných bodů jsme udělovali podle závažnosti chyby. Vyhráli samozřejmě ti, co měli nejvíce bodů. T toho důvodu se na nás navalila denně velká várka chyb, které jsme museli opravit. Za to jsme ale rádi, často pokud někdo na nějakou chybu přijde, tak ji nenahlásí a trvá dlouho, než si toho všimneme my. Někdy si toho nemusíme všimnout vůbec. Většinou se jednalo o drobnosti jako nesmyslně položený blok nebo překlep ve zprávě, což by normálně nikdo ani nenahlašoval. Samozřejmě nám chodily i závažné chyby, které by někdo nahlásil i bez soutěže. Změnili jsme také systém aktivace hodností, aby se aktivovávaly rychleji a také optimalizovali coins systém. Na FunCreative jsme přidali například nová vozidla a různé efekty. Proběhla i velká aktualizace webu – přibyla tlačítka na sdílení, profil, dvoufázové přihlašování, upozornění a další. Přišel čas i na nové logo serveru a grafiku pozadí na webu, toto logo tu je s námi dodnes.

Září

Na začátku září jsme spustili serverový Discord, vyhlásili soutěž v nahlašování chyb z minulého měsíce a také přidali minihru Splegg. Září bylo novinkami opravdu nabité, protože jsme za jeden měsíc stihli představit 3 minihry – Splegg, TheLab a SheepWarfare a dokonce i nové hlavní lobby! Všechny 3 minihry na serveru najdete i dnes a lobby také – jedná se o aktuální, jen na tomto proběhlo pár změn. Z menších věcí jsme například přidali okrasné itemy na PvP do obchodu nebo na Creative servery přidali nový systém výběru hlav – v původním jich bylo jen asi 150, v tomto jich je aktuálně přes 1700. Na BuildCreative jsme také přidali pár předpřipravených staveb nebo také statistiky hráčů. Přidali jsme také pár map na minihry, například na GunGame nebo SkyWars.

Nové hlavní lobby

 

Minihra Splegg

 

​Minihra TheLab

 





E-mail     Facebook     Twitter     Instagram     YouTube     Zpráva



saffers
Majitel

5331 postů
7506 reputace

IGN: saffers
Od saffers » přes 7 let

Říjen

V říjnu jsme představili minihru SkyGiants, která se ihned po spuštění těšila obrovské popularitě. Díky ní jsme dosáhli nového rekordu počtu hráčů na jedné minihře a to přes 160! Zlepšili jsme obecně statistiky na minihrách, například na Parkouru nebo Dropperu a taky zavedli poklady na jednotlivých minihrách. Ke konci měsíce jsme ještě přidali nový spawn na BuildCreative, který postavil bývalý builder @WicroGames a také zavedli číslování položek v changelogu na webu. V souvislosti s Halloweenem jsme aktualizovali mapu na hlavním lobby a na většině miniher a přidali Halooweenskou minihru, kde se každý hráč přeměnil do čarodějnice, kostlivce nebo zombie a proti sobě bojovali. Jednou z hlavních změn byl kompletně předělaný anticheat systém a také nálož nových map na SkyGiants. Z menších změn stojí za vyzdvihnutí například zvýšení omezení počtu kamarádů na 500 nebo rozsáhlá aktualizace efektů na všech minihrách.

Minihra SkyGiants

 

Nával hráčů čekajících na uvolnění arény (160 online v jedné minihře)

Listopad

V listopadu jsme spustili nábor na helpery, jeden z vybraných byl i @TomasC, který má nyní post Admin. V polovině měsíce vyšla nová verze Minecraftu 1.11, takže jsme aktualizovávali servery. Na KitPvP jsme po dlouhé době změnili mapu (původní tam byla již od května 2015 a jen jsme ji průběžně aktualizovávali) a také hodně proměnili systém hraní, nově se například po vybrání kitu hráč automaticky teleportoval náhodně do arény nebo byla změněna síla některých kitů. Nové lobby jsme přidali například na SkyWars, které postavil @WicroGames nebo na přihlašovací servery od buildera @_Dubb. Přidali jsme zase pár map na různé minihry, hlavně hráčské mapy na Parkour. Z menších změn vyzdvihnu třeba rychlejší teleport po vstoupení do portálu na lobby a také různé opravy zobrazování bloků napříč verzemi. V listopadu jsme se ještě potýkali s pády BuildCreativu a některých dalších serverů kvůli chybnému generování chunků po aktualizaci na  1.11.Klasicky jsme opravili dost nahlášených chyb.

Prosinec

S prvním dnem měsíce jste na serveru mohli vidět kompletní předělávku do Vánočního stylu; hlavní lobby bylo zasněžené a s Vánočním stromečkem, Vánoční truhly pokladů, anventní kalendář a odměnou pro každý den, Vánoční poklady na lobby nebo také speciální kity v minihrách. Těchto změn byly desítky, hodně miniher dostalo i Vánoční mapu. Jen prvních pár dní si někteří hráči stěžovali na lagy klientů, protože jsme v mapách používali hlavy jako dárky nebo Vánoční ozdoby. Tyhle ozdoby jsme proto museli trochu zredukovat. 5. prosince si také každý mohl vyzvednout „Mikulášskou nadílku“ a pár dní na to jsme na oba Creative servery přidali i seznam nejlepších hráčů. Zase jsme přidali nějaké mapy na minihry, hlavně na Parkouru a GunGame. Po aktualizaci na 1.11 jsme také přidali efekt totemu a totem mohli hráči začít využívat na survival serverech. V souvislosti s Vánocemi a zimou na některých minihrách začal padat sníh a nebo zamrzala voda. Ke konci měsíce jsme ještě spustili minihru SkyFall, kterou už na serveru nenajdete, protože po několika měsících o ní klesl zájem. 24. prosince si každý ještě mohl vyzvednout dárek a na Silvestra střílet rachejtle. Rachejtle byly ale i na hlavním lobby vypouštěny automaticky. Z menších změn jsme například přidali několik staveb mezi předpřipravené na BuildCreative nebo značně aktualizovali a optimalizovali anticheat, hlavně proti neoprávněným vyhozením a na úplném konci roku jsme ještě stihli kompletně aktualizovat pravidla. Tento měsíc jsme se pro změnu potýkali s pády FunCreativu kvůli chybným chunkům po aktualizaci na 1.11, podobně jako minulý měsíc u BuildCreativu. Ještě na konci prosince proběhla hlasovací soutěž, která skončila spolu s rokem 2016.

Vánoční hlavní lobby

Leden

V lednu jsme přidali minihru SmallAnni. K této minihře se váže jedna taková zajímavost – kity navrhovali samotní hráči a následně ti s nejlepším návrhem byli odměněni. Zrovna minihra SmallAnni byla jedna z nejaktualizovanějších. Prakticky celou ji má pod správou @Zexen a jen za leden na ní bylo provedeno 127 změn a aktualizací. Dále jsme přidali pár map na SheepWarfare, Parkour a SmallAnni. Přibyl nový spawn na Survival serveru a nebo pár předpřipravených staveb na BuildCreative. Také jsme aktualizovali ještě do konce měsíce prakticky všechny servery na 1.11.2 a provedli větší aktualizaci anticheatu. Ta si vyžádala přes desítku hodin testování a ladění, ale stejně to není ono. Anticheat se postupně ladí až dodnes. Na konci měsíce byl zase spuštěn nábor na buildery – vybrali jsme například aktuální @nitrixCZ nebo @ItzDarkMagic. Také jsme na FunCreativu zvýšili sloty na 200, jelikož původních 150 už nedostačovalo. Zase proběhla oprava spousty chyb, přidali jsme i takovou drobnost jako synchronizaci nastavení efektů napříč celým serverem.

Únor

V únoru jsme vás zavalili hlavně díky nové posile builderů novými mapami. Šlo třeba o 4 mapy na SmallAnni, SheepWarfare mapu, mapy na Parkour, EggWars nebo i GunGame. Také jsme aktualizovali spoustu lobby jednotlivých miniher, například po dlouhé době na Dropperu, Splegg (včetně waiting lobby), SheepWarfare a SkyFall. SkyBlock se dočkal zatím největší aktualizace, bylo změněno skoro všechno, navíc proběhl wipe a přesouvali jsme mapy jen aktivním hráčům. Díky tomu jsme mohli zvětšit rozestupy jednotlivých ostrovů, aby každý hráč měl pro stavění více prostoru. Dále jsme kompletně předělali obchod, nově šlo i prodávat. Obchod se následně dočkal dalšího velkého updatu, to až ale zase nějaký další měsíc. Byl nový spawn, přibyla PvP aréna, hráči si mohli při vytváření ostrova vybrat z několika typů ostrovů, byl přidán nether, informační scoreboard a další desítky změn a novinek. Co se týče dalších novinek; na lobby se začal měnit čas podle reálného častu, takže pokud na server zajdete v noci, na lobby bude také noc. Klasicky jsme opravili nalezené chyby a nebo také přidali pár itemů do obchodu na PvP. Jak naznačuje changelog, SmallAnni proběhlo taktéž velkým updatem – nové kity, různé úpravy a podobně. Ještě jsme zavedli možnost nahlásit závažnou chybu nebo výpadek prostřednictvím sms, abychom se o tom dozvěděli co nejdříve. Nicméně mi tam z 80% stejně chodí kraviny jako sms na dobrou noc a podobně.

Nová mapa na přihlašovacím serveru

 






E-mail     Facebook     Twitter     Instagram     YouTube     Zpráva



saffers
Majitel

5331 postů
7506 reputace

IGN: saffers
Od saffers » přes 7 let

Březen

S březnem přišla minihra Murder, která se během několika dní stala na serveru obrovsky populární. Ve špičce byly všechny 3 servery plné, což znamená 150 hráčů na jedné minihře. Z hlediska globálních změn jsme kompletně aktualizovali připojovací GUI do jednotlivých arén. Zase jsme přidali nějaké ty mapy, například na EggWars, GunGame a SmallAnni (tato minihra již ale na serveru není) a nebo i lobby na minihrách SkyWars, SheepWarfare (včetně waiting lobby), GunGame a SmallAnni (taky včetně waiting lobby). Přibyl i nový spawn na Survival serveru a v endu a @leggy123 spolu s dalšími členy AT se vrhli do aktualizace mapy na PvP. Aktualizovali jsme kompletně systém kamarádnů, nově i s implementovaným party systémem. Zase jsme zapracovali na opravě chyb, přidali pár itemů do obchodů a nějakou tu předpřipravenou stavbu na BuildCreative.

Velká aktualizace Skyblocku včetně nových ostrovů

Duben

V dubnu byl zase nábor, tentokrát poprvé na moderátory. Je to už poměrně nedávno a tak všechny vybrané můžete na serveru potkat i dnes. Na oba Creative servery jsme přidali jednu takovou novinku, která šetří čas mě i hráčům – do té doby bylo nutné zažádat o povolení určitých běžně blokovaných bloků, nyní si stačí povolení zakoupit na lobby. Díky tomu ušetřím desítky minut, někdy i přes hodinu jen tím, že vyřizuji žádosti na povolení a navíc hráči mají blok povolený ihned. Tento měsíc se také slaví Velikonoce, takže nesměla chybět Velikonoční mapa a nějaké další tématické úpravy. Přidali jsme i kontroverzní efekt krve při hitnutí hráče, ale hodně hráčů si stěžovalo na lagy klienta, takže jde vypnout a zapnout. Ve výchozím nastavení je raději vypnutý. Na minihře Murder jsme provedli vetší aktualizaci, například se na zemi zobrazují mrtvoly hráčů a nejsou vidět nicky, aby hráči nerozhlašovali, kdo je vlastně ten vrah. Ještě jsme přistoupili k optimalizacím na SkyBlock serveru, protože se začal spolu se zvětšující mapou mírně lagovat. Takže se některé entitiy stackují, aby jich server nemusel tolik načítat. Z map jsme přidali předpřipravenou stavbu na BuildCreative, spawn na FunCreativu, poměrně dost map na Murder a nějakou tu mapu na Parkour. Nakonec jsme ještě opětovně po dlouhé době spustili Team Speak 3 server a trochu omezeli afkující hráče.

Květen

Na začátku května byla spuštěna minihra SpeedSG. Jedná se o vcelku klasické Survival Games, jen každý hráč má omezený čas a ten získává v truhlách nebo zabitím od jiného hráče. Zrovna před pár dny jsme do ní přidali ještě týmový mód. Tento měsíc jsme ještě kompletně změnili mapu na SkyPvP, kterou postavil @nitrixCZ, původní mapa od @TheNightN tam byla již déle než rok. Proběhla také velká aktualizace obchodu na SkyBlocku a možností nastavení ostrova. Na hlavní lobby byl ještě přidán seznam hráčů s největším počtem coins. Zase jsme opravili dost chyb a ještě dnes přidali narozeninovou minihru, kde můžete griefovat některé ze starých lobby.

 

To je zatím všechno, stejně jako minule bych chtěl poděkovat všem hráčům, co alespoň jednou server navštívili, přispěvovatelům, protože by bez nich server nemohl běžet, YouTuberům, co občas něco ze serveru natočí a prostě všem, co se nějak na vývoji serveru podíleli. Také nesmím zapomenout na žádného admina, protože bez nich by na serveru nebyl žádný pořádek.






E-mail     Facebook     Twitter     Instagram     YouTube     Zpráva